Com-Forth: Kopogtat az 5G – mi vár ránk? – Blog

Információbiztonsági képzés az Óbudai Egyetemen – MTVA Híradó (HU)
2017-10-22
Ha jobban belegondolsz!: Online vetélkedő a Szertár blogon – Stream
2020-05-15
Információbiztonsági képzés az Óbudai Egyetemen – MTVA Híradó (HU)
2017-10-22
Ha jobban belegondolsz!: Online vetélkedő a Szertár blogon – Stream
2020-05-15

Kopogtat az 5G - mi vár ránk?


Az elmúlt hetek, hónapok során megannyi, az 5G technológia térnyerésével foglalkozó, annak egészségügyi kockázatait boncolgató vagy az ipari kommunikációra kifejtett hatását vizsgáló cikket olvashattunk. A trend, amelyre most már nem csak a telekommunikáció és az ipari szektor figyel, szinte szó szerint itt van a nyakunkon, bár már évek óta várunk rá. Épp ezért, az idei, Wireless ConnAction-re keresztelt IoT konferencia középpontjába is ezt a technológiát állítottuk, megszólaltatva a témában jártas iparági szakértőket.

Mik lesznek az idei év meghatározó ipari technológiái?

Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetője a Gartner predikcióját, illetve szolgáltatói tapasztalatait osztotta meg a konferencia résztvevőivel a 2019-es évet illetően. A Gartner szerint idén különös figyelmet érdemelnek az autonóm technológiák, a mesterséges intelligencia vezérelte fejlesztések, a digitális ikermodellek világa, az edge computing, a blockchain, a kiterjesztett és a virtuális valóság valamint a kvantum-számítás is. A hazai tapasztalatok kicsit más képet festenek az évről. A magyarországi vállalatok életében a 2019-es év bizonyul az adatgyűjtés és - elemzés szempontjából rajtkőnek. A KKV szektor érdeklődéséből arra lehet következtetni, hogy idén a cégek olyan beruházásokra készülnek, vagy olyan technológiákba fektetnek, amellyel bekopogtatnak a Big Data világába. Emellett nagy hangsúly van a wireless technológiákon, illetve a kiberbiztonságon is. Péter kiemelte továbbá, hogy a tervezett fejlesztések kifutására és eredményeire még pár évet várni kell, így elképzelhető, hogy hasonló listát állít majd össze jövőre is a legfontosabb trendekből.
 
 

Itt az 5G - mihez kezdjünk vele?

Dr. Maros Dóra, az Óbudai Egyetem docense rögtön egy visszatekintéssel indított: eddig ugyanis mind az 5 alkalommal részt vett a Com-Forth tematikus IoT konferenciáján, ráadásul az 5G és az IoT minden évben szerepet játszott a tematikában.
Előadásában az 5G terjedését befolyásoló technológiák mellett arról is beszélt, hogy mire számíthatunk az 5G térnyerésével. Az Európai Unió direktívája szerint ugyanis a tagországoknak 2025-re biztosítaniuk kell a megfelelő lefedettséget az önvezető autók bevezetéséhez. Az új rádiós hálózatot és az LTE-t használó 5G pedig valódi újdonságokat csempészhet az életünkbe: kezdve a VR technológia terjedésétől, az önvezető autók világán át egészen a gyártási adatgyűjtés reformjáig.
Dórát az Ericssont képviselő Kovács Benedek követte, aki az 5G hálózathoz kapcsolódó esettanulmánya mellett egy IoT use-case-t is bemutatott, illetve kitért egy látványos és a modern technológiákat jól ötvöző projektre is, az Internet of Eyes-ra. Ezzel a rendszerrel valós idejű képet készíthetünk egy kamerarendszer és a hálózat segítségével, amelyet valamilyen AR-képes eszközzel megjeleníthetünk a távolban, vagy például egy fal másik oldalán.

Mi köze az 5G-nek Wakandához?

Seres Tamás, a T-Systems IoT szakértője előadásának izgalmas címe mögött az a gondolat állt, hogy a mozivásznon megjelenő technológiák talán kicsit előre vetítik a jövő megoldásait. A filmes utalásokon túl persze előadását esettanulmányokkal és hasznos iparági adatokkal fűszerezte. Így például kitért az 5G üzleti hatásaira, valamint a meghatározó alkalmazási területekre.
Az 5G már több, mint egy kötelező lépés szerinte, amellyel nemcsak a hálózati kapacitás nőhet meg, hanem a tartalom mennyisége is jelentős növekedésnek indulhat a jövőben. Ez pedig egy sor másik technológiát is magával ránt majd, így felhúzza az AR-t, a VR-t, a mesterséges intelligenciát és az Edge Computing-ot is.
 
 

Apropó Edge Computing…

Melegh György, a Com-Forth support mérnöke előadásában kimondottan az Edge Computing-ra fókuszált, valamint a technológia használatához jelenleg is elérhető hardverekre.
A felhasználók elvárásait külön kiemelte, ezek ugyanis bár sokfélék, meghatározhatók a legfontosabb paraméterek a kiválasztáshoz. Ilyenek az alacsony késleltetés, a helyi logikai megoldások, a rugalmasság, a biztonság, illetve a költségoptimalizáció. Az edge eszközöktől a felhasználók elvárják, hogy internetkiesés esetén is fennakadás nélkül működjenek tovább, valamint hogy hatékonyan kiegészítsék a felhőszolgáltatásokat.
Az Edge-to-Cloud platformok körét bővítette a GE is, a PREDIX EDGE-dzsel, amely egy teljeskörű ipari megoldás, a gyártás igényeire szabva. Ezt a technológiát Denis Reimann, a GE munkatársa mutatta be, kitérve a rendszer előnyeire, erősségeire és alkalmazási területeire is.

Naperőművek és helymeghatározás

A délutáni előadásokat főleg az esettanulmányok és az alkalmazási példák uralták. Molnár Miklós, a Solis Ortus ügyvezetője a naperőművek monitorozásával kapcsolatos példákat mutatott be, külön kitérve a vonatkozó szabályozásra és a piaci szereplők szakértelmének fontosságára.
Jakab László, az OMTLAB ügyvezetője a SunStone UWB rádióalapú helymeghatározó rendszert ismertette, amely beltéren is képes néhány 10 cm-es pontossággal meghatározni az azonosítani kívánt tárgy helyét. Önmagában már ez is szembetűnő eredmény, azonban a licitet Cseh Zsolt folytatta, az IRID-RTLS Technology üzletfejlesztője, aki az infratechnológiás helymeghatározó rendszerüket prezentálta. Ezzel akár cm-es pontossággal is végezhető pozíciómeghatározás valódi gyártási környezetben, ugyanakkor a megfelelő rálátást is biztosítani kell.

Szép-szép, de mi van a biztonsággal?

A kiberbiztonság napjainkban legalább olyan megkerülhetetlen fogalom az ipari világban, mint az ipar 4.0 vagy az 5G. Tehát nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk vele. Sándor Barnabás, az Óbudai Egyetem kutatója a WPA2 sérülékenység-vizsgálatát és a WPA3 állapotfelmérését végezte el kutatásában. Ennek eredményeibe nyújtott betekintést, figyelmeztetve a résztvevőket, hogy a kiberbiztonsággal nem elég “passzívan” foglalkozni, a vezeték nélküli rendszerek folyamatos biztonsági intézkedéseket igényelnek - legyen szó bármilyen korszerű technológiáról is.

Jön az 5G. Elfussunk előle?

Korábban számos cikket olvashattunk arról, hogy közel 50 ezer tudós tiltakozott és titulálta emberkísérletnek az 5G széles körű bevezetését. Más cikkek később cáfolták ezt az állítást, ezért felkértük Dr. Thuróczy Györgyöt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sugárbiológiai és sugáregészségügyi főosztályának illetékes osztályvezetőjét, hogy tartson egy előadást az 5G lehetőségeiről és veszélyeiről, így szakmai érvekkel alátámasztva vonhattunk le következtetéseket.
“Okozhat-e agytumort a mobilozás?” - tette fel a kérdést Dr. Thuróczy György az előadása legelején. A közönséget pedig arra kérte, hogy majd az előadás végén válaszolják meg újra ugyanezt a kérdést. A két válasz között eltelt időben pedig számos szakcikk és kutatási munka eredményeit osztotta meg a konferencia résztvevőivel. Ezek alapján elmondható, hogy a rádiófrekvenciás készülékek bár nem teljesen veszélytelenek, egészségügyi kockázatukra nincs bizonyíték.
Fontos megjegyezni továbbá, hogy a mobiltelefonok kibocsátása gyenge jelerősség mellett a legmagasabb, így bár az átjátszók és bázisállomások sok emberben keltenek (tévesen) veszélyérzetet, nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a közvetlenül embereket érintő sugárzás minimálisra csökkenjen.

Hova tovább, 5G?

A konferenciát a hagyományokhoz hűen idén is egy panelbeszélgetés zárta, melyen az előadók közül Dr. Maros Dóra, Kovács Benedek, Seres Tamás és Molnár Miklós vett részt.
Dr. Thuróczy György előadása után adta magát a kérdés, hogy vajon a terület szakértőiként tartanak-e az 5G káros hatásaitól. Az anekdoták mellett elhangzottak olyan válaszok is, miszerint más hatások sokkal károsabbak lehetnek az egészségre, illetve fontos lenne a folyamatos adatkapcsolat által keltett pszichés változásokat is vizsgálni.
A lefedettséggel kapcsolatban, valamint Magyarország nemzetközi 5G pozícióját érintően a híresztelésekkel ellentétben optimisták az előadók, a lemaradást is mindössze néhány hónapos munkával behozhatónak tartják. Dr. Maros Dóra a hazai helyzetet ráadásul a kihasználtsággal kapcsolatban is vizsgálná, ugyanis a 4G hálózat lefedettségében hiába vagyunk a lista elején, a rendszer kihasználtsága sajnos nagyon alacsony. Így hiába érnénk el gyorsan széles lefedettséget az 5G-vel, bizonytalan annak kihasználtsági foka is.
 
 
Az 5G mellett szóba kerültek még a további wireless protokollok is, mint például LoRa, NB-IoT stb., a beszélgetés résztvevői közül Benedek az ezek közötti kapcsolatot a közkedvelt számítógépes operációs rendszerekhez hasonlította, miszerint vannak windowsosok, linuxosok, illetve most már LoRa-sok és NB-IoT-sek. Abban pedig a többiek is egyetértettek, hogy mindenképpen az adott feladatnak megfelelően kell kiválasztani a technológiát.
Egyedül Dóra tűnt teljesen határozottnak abban, hogy az 5G elsöpri majd a már ismert szabványokat és átrendezi a piacot. Zárszóként pedig annyit fűzött hozzá, hogy már nagyon kíváncsi arra, milyen lesz az Olimpia VR-közvetítése Japánból...
 
 
… Bízunk benne, hogy az elképzelések tényleg valósággá válnak, és bár a 2020-as Olimpia még igen messze van, addig is igyekszünk hasonlóan friss és forró témákat feldolgozni az általunk szervezett IoT konferenciákon. Várunk Titeket jövőre is!


Szerző: Kun Zsuzsi
Forrás - Com-Forth
Információbiztonsági képzés az Óbudai Egyetemen – MTVA Híradó (HU)
2017-10-22
Ha jobban belegondolsz!: Online vetélkedő a Szertár blogon – Stream
2020-05-15

5G is knocking - what's waiting for us?


In recent weeks and months, we've read a number of articles about the emergence of 5G technology, dissecting its health risks, and examining its impact on industrial communications. The trend, which is now being watched not only by the telecommunications and industrial sectors, is almost literally around our necks, although we have been waiting for it for years. That’s why we’ve put this technology at the center of this year’s IoT conference, dubbed Wireless ConnAction, by speaking to industry experts on the subject.

What will be the key industry technologies this year?

Péter Bóna, the managing director of Com-Forth Kft., Shared Gartner's prediction and service provider experiences with the participants of the conference for 2019. Gartner says autonomous technologies, artificial intelligence-driven developments, the world of digital twin models, edge computing, blockchain, augmented and virtual reality, and quantum computing also deserve special attention this year. The domestic experience paints a slightly different picture of the year. The year 2019 proves to be a starting point in the life of Hungarian companies in terms of data collection and analysis. From the interest of the SME sector, it can be concluded that this year, companies are making investments or investing in technologies that will knock on the world of Big Data. There is also a strong emphasis on wireless technologies and cybersecurity. Péter also emphasized that the implementation and results of the planned developments will have to wait a few more years, so it is possible that he will compile a similar list of the most important trends next year.
 
 

Here's 5G - what do we do with it?

Dr. Dóra Maros, an associate professor at the University of Óbuda, immediately started with a look back: she has attended the Com-Forth thematic IoT conference all 5 times so far, and 5G and IoT have played a role in the topic every year.
In his presentation, in addition to the technologies influencing the spread of 5G, he also talked about what to expect with the rise of 5G. According to the directive of the European Union, the member states must ensure adequate coverage for the introduction of self-driving cars by 2025. And using the new radio network and LTE, 5G can smuggle real news into our lives, from the spread of VR technology through the world of self-driving cars to the reform of production data collection.
Dora was followed by Benedek Kovács from Ericsson, who, in addition to his case study on the 5G network, presented an IoT use case and a spectacular project that combines modern technologies with the Internet of Eyes. With this system, you can take a real-time image using a camera system and network, which can be displayed remotely on an AR-capable device or on the other side of a wall, for example.

What does 5G have to do with Wakanda?

The exciting title of the presentation by Tamás Seres, an IoT expert at T-Systems, was the idea that the technologies appearing on the cinema screen may project the solutions of the future a bit forward. Beyond the film references, of course, he spiced up his presentation with case studies and useful industry data. For example, it covered the business implications of 5G as well as the key application areas.
5G is already more than a mandatory step, according to him, not only to increase network capacity, but also to start a significant increase in the amount of content in the future. And that will drag on a range of other technologies as well, including AR, VR, artificial intelligence, and Edge Computing.
 
 

By the way Edge Computing…

György Melegh, Com-Forth support engineer, focused specifically on Edge Computing and the hardware currently available to use the technology.
He highlighted the expectations of the users, because although they are diverse, the most important parameters for selection can be determined. These include low latency, local logic solutions, flexibility, security, and cost optimization. Edge devices are expected to keep users running smoothly in the event of an outage and to effectively complement cloud services.
GE has also expanded its range of Edge-to-Cloud platforms with PREDIX EDGE, a complete industrial solution tailored to the needs of manufacturing. This technology was introduced by Denis Reimann of GE, covering the benefits, strengths and applications of the system.

Solar Power and Location

The afternoon lectures were mainly dominated by case studies and application examples. Miklós Molnár, Managing Director of Solis Ortus, presented examples related to the monitoring of solar power plants, with special emphasis on the relevant regulations and the importance of the expertise of market participants.
László Jakab, CEO of OMTLAB, described the SunStone UWB radio-based positioning system, which is able to locate the object to be identified with an accuracy of a few 10 cm indoors. This in itself is a remarkable achievement, but the bid was continued by Zsolt Cseh, the business developer of IRID-RTLS Technology, who presented their infrared positioning system. With this, positioning can be performed with an accuracy of up to cm in a real production environment, but at the same time a proper view must be ensured.

Nice-nice, but what about security?

Cyber ​​security today is at least as unavoidable in the industrial world as industry 4.0 or 5G. So we can’t afford not to deal with it. Barnabás Sándor, a researcher at the University of Óbuda, conducted a vulnerability study of WPA2 and a health assessment of WPA3. Providing insight into the results, warning participants that it is not enough to “passively” address cybersecurity, wireless systems require ongoing security measures — whatever the state of the art.

5G is coming. Run away from it?

Earlier, we read a number of articles about the fact that nearly 50,000 scientists protested and called the widespread introduction of 5G a human experiment. Other articles later refuted this claim, so we asked Dr. György Thuróczy, head of the Department of Radiobiology and Radiation Health at the National Public Health Center, to give a presentation on the opportunities and dangers of 5G, so we could draw conclusions based on professional arguments.
"Can mobilization cause brain tumors?" Dr. György Thuróczy asked at the very beginning of his lecture. And he asked the audience to answer the same question again at the end of the presentation. In the time between the two responses, he shared the results of a number of articles and research work with the conference participants. Based on these, it can be said that radio frequency devices, although not completely safe, have no evidence of their health risk.
It is also important to note that mobile phone emissions are highest at low signal strengths, so although repeaters and base stations are (mistakenly) dangerous to many people, they can go a long way to minimizing radiation that directly affects people.

Where else, 5G?

True to tradition, the conference was closed again this year with a panel discussion attended by Dr. Dóra Maros, Benedek Kovács, Tamás Seres and Miklós Molnár.
After the presentation by Dr. György Thuróczy, the question arose as to whether, as experts in the field, they feared the harmful effects of 5G. In addition to anecdotes, there have been responses suggesting that other effects may be more detrimental to health, and that it would be important to examine the psychological changes caused by the ongoing data link.
In terms of coverage and Hungary's international 5G position, the speakers are optimistic about the rumors . considered workable. Dr. Dóra Maros would also examine the Hungarian situation in terms of utilization, as we are at the top of the list in terms of 4G network coverage, unfortunately the utilization of the system is very low. Thus, even if we quickly reach wide coverage with 5G, its utilization rate is also uncertain.
 
 
In addition to 5G, other wireless protocols such as LoRa, NB-IoT, etc. were mentioned, and Benedek compared the connection to the popular computer operating systems, according to which there are Windows, Linux, and now LoRa. and NB-IoTs. And the others agreed that the technology should be chosen according to the specific task.
Dora alone seemed absolutely determined that 5G would sweep away already known standards and rearrange the market. In conclusion, he added that he was already very curious about what the VR broadcast of the Olympics from Japan would be like ...
 
 
… We are confident that the ideas will indeed become a reality, and although the 2020 Olympics are still a long way off, we will still be working on similarly fresh and hot topics at the IoT conferences we are organizing. We look forward to seeing you again next year!


Author: Kun Zsuzsi
Source - Com-Forth