Holnapután: Egyszerűbb és fenntarthatóbb lehet az életünk az okosmegoldásokkal? – Petőfi Rádió

NEWtechtalk: Milyen kockázatot hordoznak a mesterséges intelligenciák?
2023-03-27
A felelős cégeknek már a chatbotok használatát is szabályozni kellene! – Digital Hungary Magazin
2023-04-11
NEWtechtalk: Milyen kockázatot hordoznak a mesterséges intelligenciák?
2023-03-27
A felelős cégeknek már a chatbotok használatát is szabályozni kellene! – Digital Hungary Magazin
2023-04-11

Puskás-Dallos Petivel és Novák Zsomborral beszélgettünk a Petőfi Rádió Holnapután Greendex című fenntarthatósági műsorában az a fenntartható okosotthon megoldásokról.

A modern technológiák életünk legtöbb területét meghódították (gyarmatosították?). Nincs ez másként a lakóhelyünkkel sem, legyen szó akár a házunkról, lakásunkról vagy távolabbról szemlélve a településünkről. Az okosotthon- és okosváros-megoldások mára legtöbbünk életében fontos szerepet játszanak, gyakran még akkor is, ha erről nincs is feltétlenül tudomásunk. Az okosmegoldások fenntarthatósági szerepéről és a technológia lehetőségeiről beszélgetünk Sándor Barnabás biztonságtechnikai mérnökkel, a téma szakértőjével Holnapután című rádióműsorunkban.

 

Mitől lesz „okos” az otthonunk?

Okosotthonnak tekinthetjük azokat a különböző informatikai rendszerekkel felruházott otthonokat, ahol automatizálni, illetve távolról vezérelni tudunk folyamatokat. Ahogy ezt kiberbiztonsági kutatóként is aktív szakértőnk elmondja, az ilyen megoldások a fenntarthatóság szempontjából is fontosak, hiszen általuk optimalizálni tudjuk az energiafelhasználást, és nagyobb kontrollt gyakorolhatunk otthonunk működése felett. Ez nemcsak azért pozitív, mert környezettudatosabban tudunk élni, hanem mert spórolhatunk is általa.

Sándor Barnabás szerint elterjedt tévhit, hogy az okosotthonok kialakítása túlzottan drága: ma már bőven vannak elérhető árban is olyan eszközök, melyekkel komoly eredményeket érhetünk el. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezek az eszközök a komfortunkat és a biztonságunkat is növelik. Szakértőnk az éjszakai világítást hozta példának: ha éjszaka fel kell kelnünk, akkor egy programozott világítás lehetővé teszi, hogy halvány fényben jussunk el például a mosdóig, így az erős fény nem veri ki a szemünkből az álmot.

A biztonságra remek példa lehet a füstérzékelővel kombinált rendszer is, ahol tűz esetén automatán kinyílhatnak az ablakok, vagy épp az oxigén-utánpótlás útjának elzárásával, az ablakok és a szellőzés zárásával lehet fékezni a tüzet. Ráadásul, ahogy szakértőnk aláhúzza, az okosotthon-megoldások nem csak az új építésű lakásokban elérhetők: a vezeték nélküli eszközöket lényegében bárhova lehet telepíteni.

Persze, ha már belevágunk egy beruházásba, nézzük meg mit vásárolunk! A szakértő elmondja, hogy az olcsó távol-keleti megoldások több szempontból sem a legjobb választások. Mivel a rendszerek alapvető működéséhez az adatok gyűjtése is hozzátartozik, nem mindegy, hogy ezek mennyire vannak biztonságban. Jobban járunk a drágább, de ismertebb gyártók megoldásaival, így csak rajtunk áll, hogy ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe kényes adatok.

 

Mi fán terem az okosváros?

Bizonyos tekintetben nincs lényeges különbség az okosvárosok és az okosotthonok között, csak a lépték más. Az okosváros olyan ökoszisztéma, ahol az emberek, az eszközök, a járművek, illetve az informatika összekapcsolódik. Lehet, hogy nem is tudunk róla, de ha használunk közlekedési, utazástervezési applikációkat, lényegében okosváros-megoldást használunk. Ide tartoznak az egyre több városban elérhető kerékpármegosztó rendszerek és hasonló társaik is. Szakértőnk példaként említi az olyan applikációkat, amelyekkel egy helyen lefoglalható a kerékpár vagy az autó, megvásárolható a busz- vagy a vonatjegy, így egyben meg lehet tervezni a teljes utat.

Ahogy az adásban elhangzik, az okosváros megoldásaival többek között energiát is meg lehet takarítani. Jó példát jelent az olyan köztéri világítás, mely csak akkor aktiválódik, ha arra jár valaki.

Összességében elmondható, hogy az okosváros-megoldások használatával a folyamatok gördülékenyebbé, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tétele a cél. Tarts velünk, ha többet szeretnél megtudni az egyre inkább az életünk részévé váló okosmegoldásokról!

Novák Zsombor

Eredeti cikk